DİN ÖĞRETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YABANCI DİL ETKİNLİKLERİ

MUN (Model United Nations), Model Birleşmiş Milletler toplantılarının içerik ve şekil olarak öğrenciler tarafından canlandırıldığı konferanslardır. Katılımcı öğrencilerin BM konsey ve komitelerinde belirli gündem maddeleri ışığında fikir paylaşımı yapması hedeflenir. Öğrencilerimiz arasında Güvenlik Konseyi, Ekonomik ve Sosyal Konsey, Silahsızlanma Komisyonu gibi komiteler kurulur. Her öğrenci bu komitelerde bir ülke delegesi olur ve temsil edeceği ülke hakkında araştırma yapar, konuşmalar hazırlar. Katılımcılar, program sonunda, süreç dahilinde hazırladıkları yasa tasarısını BM Genel Kurulu’na sunarlar. Böylelikle öğrencileriz dünya gündemindeki global sorunlara çözüm yolları üretir.

Model Birleşmiş Milletler dünyanın dört bir yanında ortaokul, lise ve üniversite düzeyinde ders dışı veya kulüp aktiviteleri adı altında faaliyet gösteren bir konsepttir. Katılımcı öğrenciler danışman öğretmenler eşleğinde Birleşmiş Milletler delegesi rolünü üstlenir. Böyle Model Birleşmiş Milletler, Birleşmiş Milletlerin uluslararası yaşanan problemlere yönelik çalışmalarını simüle ederek, öğrencilere sorunlara ilişkin bilinç kazandırmayı hedefler.

Okullarımızda gerçekleştirilen MUN konferansları, öğrencilerin Arapça, İngilizce, Almanca, Rusça, İspanyolca vb. dillerde akademik, resmi ve diplomatik şekilde kullanabilmesi, dünya sorunları karşısında bilinçlenmesi ve bu sorunlara çözümler üretmeye çalışmasına katkı sağlıyor. Ayrıca MUN konferansları öğrencileri dünya konuları hakkında bilgilendirmek, öğrendiklerini Arapça ve İngilizce’yi kullanarak işleve dökmek, toplum önünde rahat konuşabilme becerisi edinmek, ikili gruplarla kurulan iletişim yoluyla ikna kabiliyetini güçlendirmek, bilgiyi kullanabilmeyi öğrenmek, yabancı öğrencilerle konuşabilmek, uluslararası iletişimi sağlamak için büyük imkanlar sunuyor.

Model İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi (MODEL OIC 2019) Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi, Beyoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı iş birliğiyle her yıl bir kez düzenlenir.

İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye 56 ülkeden lise seviyesindeki öğrencilerle Türkiye'deki Arapça ve İngilizce hazırlık sınıfı dil programı, uluslararası, fen, sosyal bilimler, programları uygulayan Anadolu imam hatip liseleri ve özel okul öğrencilerinden oluşan 200’den fazla delege katılımıyla gerçekleştilir.

Geleceğin emanetçisi olan ve 56 farklı bölgenin farkındalığıyla bu gençler, kendi perspektiflerinden daha güzel bir dünya için yapılabileceklerini paylaşıp ortak kararlar alırlar. “Model İslam İşbirliği Teşkilatı” zirvesinde geleceğin tohumları ekilir. Öğrencilerimiz insanlığa ve topluma değer üretebilen, okuyan, düşünen, tartışabilen; sosyal ilişkileri gelişmiş, kişi, grup ya da topluluklar arası yaşanan problemlere çözümler üretebilen, kendine ve değerlerine güvenen, liderlik becerisine ve evrensel değerlere sahip bireyler olma yolunda büyük adımlar attılar.

Hazırlık sınıfı dil programı uygulayan proje Anadolu imam hatip liselerinde öğretim yılının ikinci dönemi içerisinde veya ikinci dönemin sonunda isteyen öğrencilere yurt dışında yoğun bir dil programı imkanı sağlanır. Hedeflenen dilin anadil olarak konuşulduğu ülkelerden yabancılara yönelik dil eğitimleri kaliteli olanlar tercih edilir. Okullarımız tarafından kardeş okul protokolleri imzalanır. Öğrenciler kardeş okulların ve yurt dışındaki yabancı dil eğitim merkezlerinin imkânlarından faydalanarak programlarının bir kısmını yurt dışında tamamlayabilir. Yurt dışına gidemeyen öğrenciler için çeşitli illerinde 4 haftalık yaz dönemi dil programları düzenlenir.

Yaz dönemi içerisinde okul idaresinin uygun gördüğü zaman diliminde en az 4 haftalık süre boyunca eğitim almakta olan öğrencilerin destekleme ve yetiştirme kursları kapsamında yabancı dil yaz eğitimlerine katılmaları sağlanır. Bu süreçte müfredattan kalan kısımlar tamamlanır, hızlı tekrarlar yaptırılır, gelecek eğitim öğretim yılında temel bazı derslerin hedef dilde işleneceği göz önüne alınarak eksiklikler giderilir.

Öğrencilerimiz aldıkları Arapça eğitiminin bir gereği olarak öğretmenleri gözetiminde iki ay boyunca Sudan, Ürdün vb. ülkelere giderler. Burada imam hatip lisesi dengi okullarında eğitimlerine devam ederken pek çok bilimsel ve sosyal etkinliğe katılırlar.

İngilizce ve diğer yabancı diller kapsamında Bosna Hersek, İngiltere, İspanya, Malta, Malezya, Makedonya, Kosova gibi ülkelere de yaz okulları ve eğitim gezileri düzenlenir. Bunların yanı sıra yurt dışında yaz okullarını tercih etmeyen öğrencilerimizin dil becerilerini geliştirip pratik kazanmalarını sağlama için farklı ülkelerdeki kardeş okullarımızdan öğrenciler yaz okullarımıza katılır.